Kunnen Robotmaaiers Over Paden Gaan?

Door:

Je vraagt je misschien af of je nieuwe robotmaaier moeite zal hebben met het tuinpad of de aanwezigheid van stapstenen.

De aanwezigheid van een tuinpad kan een reden van zorg zijn, maar ook oppervlakken zoals kiezels, leisteen of grind kunnen zorgelijk zijn.

In dit artikel leggen we uit hoe jouw robotmaaier tuinpaden, stenen platen en andere niet-grasoppervlakken in je tuin doorkruist en identificeren we oppervlakken die moeilijk kunnen zijn voor een robotmaaier.

Robotmaaiers Kunnen over Paden Gaan… maar

Robotmaaiers zijn autonome apparaten en ontworpen om veelvoorkomende uitdagingen van een buitenomgeving kunnen omgaan. 

Fabrikanten bouwen deze maaiers met de verwachting dat ze de grote verscheidenheid aan oppervlakken zullen tegenkomen die gebruikelijk zijn in een tuin, inclusief het niet te missen tuinpad.

Je gazon kan gescheiden zijn door bestrating, kiezels of andere materialen.

Idealiter rijdt de robot recht over het pad en begint daarna met het maaien van het  gras aan de andere kant, maar het soort pad, de breedte, vlakheid en algehele staat, kan een uitdaging vormen.

De Maaier Kan Recht over de Meeste Vaste, Niet-grasoppervlakken van een Korte Afstand

Autonome maaiers van gerenommeerde fabrikanten kunnen probleemloos vlakke, effen oppervlakken, zoals trottoirs en opritten in uw tuin oversteken zonder beschadiging van de messen en de onderkant.

Bestrating kan jouw maaier zelfs helpen om de randen netjes te houden, aangezien de maaier hierover kan rijden en zo het gras aan de rand van het gazon goed kan maaien.

Oneffen Oppervlakken Zijn een Uitdaging Voor een Robotmaaier

Als de robotmaaier over oppervlakken moet die oneffen zijn of die uit kleine stukjes materiaal bestaan, dan kan dit moeilijkheden geven.

De ​​​​snel draaiende mesjes kunnen tegen voorwerpen zoals schors, leisteen of kiezelstenen ketsen.

Dit soort materiaal kan de volgende problemen voor jouw robotmaaier veroorzaken:

1. Vliegende projectielen: de ronddraaiende messen kunnen los grind of kiezelstenen met snelheid van de maaier wegslingeren en zo schade of letsel veroorzaken aan iets in de buurt.

2. Voorwerpen komen vast te zitten in het maaimechanisme: Steentjes en vuil kunnen vast komen te zitten tussen de messen of de maaier binnendringen en schade of zelfs storing veroorzaken.

3. Grotere slijtage en botheid van de messen: de meeste robotmaaiers zijn bestand tegen het in stukken hakken van natuurlijk pad materiaal zoals snippers of schors. Het snijden van deze materialen maakt echter niet alleen de messen sneller bot, maar verhoogd ook slijtage van de motor en verkort de levensduur.

4. De robotmaaier komt vast te zitten: je robot kan eenvoudigweg niet over sommige losse materialen voor paden, waardoor het maaien wordt belemmerd.

Om beschadiging te voorkomen kun je de messen omhoog brengen, zodat deze verder van de grond zijn.

Dit is echter een tijdelijke oplossing.

Robotmaaiers Hebben Moeite met Hoogteverschillen in Paden

Gazonpaden zijn het gemakkelijkst over te steken als ze gelijk liggen met de rand van het gazon.

Zorg bij de aanleg van een gazon pad voor dat de stenen op gelijke hoogte liggen, of maak een schuinte op en van de stenen waar overheen gegaan kan worden.

Eigenschappen bij een Robotmaaier Die Helpen Beter over Paden te Gaan

Sommige robotmaaiers kunnen beter omgaan met paden dan andere.

Bij het zoeken naar een robotmaaier die geschikt is voor de paden in je tuin, kunnen deze kenmerken bij de robot van pas komen:

Een zwevend maaidek: ophanging van het maaidek is pluspunt voor een robotmaaier die te maken heeft met paden en oneffen terrein. Het maaidek beweegt op en neer met de loop van het grond.

Stervormige maaimessen: stermessen zijn beter bestand tegen kiezelstenen en andere voorwerpen dan afzonderlijk gemonteerde maaimessen.

 • Grote robuuste wielen: grote wielen met een degelijk profiel houden de onderkant van de maaier van de grond af en ze slijten niet bij het rijden over oneffen terrein.

Meerdere startpunten: het kan mogelijk zijn om een ​​robot te programmeren om vanuit een positie een route te nemen en daarbij het tuinpad of andere obstakels vermijdt.

Een robotmaaier van een erkend merk met eenvoudige toegang tot vervangende onderdelen maakt het mogelijk dat je bij problemen met de bot, gemakkelijk hoogwaardige vervangende onderdelen kunt kopen of de maaier voor onderhoud kan afgeven bij een bevoegd technicus.

Manieren om Met De Robotmaaier een Tuinpad te Vermijden

Complexe gazons vallen ruim binnen de mogelijkheden van een robotmaaier, waar meestal op een van de volgende manieren mee kan worden omgegaan.

Creatief Gebruik van Grensdraad Kan Jouw Robotmaaier Helpen het Pad te Vermijden

Met behulp van begrenzingsdraad kunnen vervelende paden worden buiten gesloten.

Hiermee wordt voorkomen dat de maaier deze oversteekt of het probeert te maaien.

Verander Jouw Gazon in Meerdere Afzonderlijke Maaizones

Als je gazon wordt verdeeld door een onhandig gelegen oprit of onvermijdelijk pad, dan kan dit permanent verboden gebied worden door twee afzonderlijke maaizones in te stellen die je robot kan maaien.

De robot kan dan worden geprogrammeerd met hoofd- en secundaire maaizones, en hun eigen startpunten.

Mogelijk moet je dan zelf de maaier tussen de zones verplaatsen.

Maak Doorgangen Waar Jouw Robotmaaier Doorheen Kan

Maak paden en bruggen door enkele vlakke, gemakkelijk verplaatsbare straatstenen te leggen of creëer een doorgang met begrenzingsdraad, zodat maaiers bij verschillende delen van jouw gazon kunnen komen

Als je een smalle doorgang met draad creëert, houd deze dan ten minste een meter breed om de draadsignalen aan beide kanten duidelijk te houden en signaalverwarring bij de robot voorkomt.

Tot Slot

Het vereist vaak enige creativiteit om een ​​robotmaaier goed te laten werken in de tuin.

Bij een herziening van de tuin, zou je een paar aanpassingen aan het tuinlandschap kunnen overwegen om je maaier te helpen.

 

Over de auteur