Heeft een Robotmaaier Wifi Nodig?

Door:

De robotmaaier is een van de apparaten dat zich heeft aangesloten bij het veelheid van apparatuur die het leven in een slimme woning van vandaag de dag gemakkelijker maken.

Voor de moderne consument zijn connectiviteit en gemak een vereiste, dus het is niet verbazend als robotfabrikanten hun robotmaaiers voorzien van functies die je via de smartphone kunt beheren.

Wifi is een type draadloze verbinding die bij steeds vaker toegepast om robotmaaiers te gebruiken.

Waar dit artikel over gaat: Er zitten ook beperkingen aan het gebruik van deze technologie, waardoor jij het misschien niet nodig hebt! In dit artikel bespreken we enkele functies die een wifi-verbinding geweldig maakt bij het gebruik van robotmaaiers en de beperkingen ervan.

Met Wifi Kan Je Robotmaaier Deelnemen aan het Internet der Dingen (Internet of Things)

Wifi komt zoveel voor omdat het eenvoudig, goedkoop en gemakkelijk is. De toepassing ervan in ons dagelijks leven is niet meer weg te denken. Dit komt voornamelijk door de  licentievrije (niet-cellulaire) frequentiebanden die door veel apparaten kunnen worden gebruikt.

Met wifi aanwezig in de meeste Nederlandse huizen, is het begrijpelijk dat robotmaaiers een nuttige aanvulling zijn in moderne huishoudens.

Veel slimme apparaten voor thuisgebruik maken gebruik van een wifiverbinding, waardoor je de situatie thuis op afstand kan controleren en aansturen.

Hoe Werkt een Wifiverbinding bij een Robotmaaier?

Robotmaaiers met wifi functionaliteit kunnen gegevens uitwisselen met applicaties die zijn ontworpen door de fabrikant van de robot, waarmee de maaier op afstand kan worden bediend.

De robotmaaier moet met een wachtwoord worden verbonden met jouw wifi router, toegangspunt of smartphone, voor een versleutelde verbinding. Eenmaal gekoppeld, kan er gegevensuitwisseling plaatsvinden tussen jou en de robot via de 2,4 GHz-communicatiefrequentie op zijn eigen apparaat!

Met behulp van deze draadloze verbinding kan de eigenaar de robotmaaier bewaken, besturen en realtime statusupdates ontvangen

Het is een slim systeem, maar met beperkingen.

Voordelen van Wifi Gestuurde Robotmaaiers

Naast de aanwezigheid van wifi in de meeste huishoudens, zijn er echt voordelen aan het kopen van een robotmaaier met wifi.

Hier zijn de belangrijkste redenen.

De Verbinding is Snel en Betrouwbaar

Wifi is de beste keuze als je een snelle en betrouwbare verbinding nodig hebt. Het heeft een groter bereik dan Bluetooth.

Bediening van Je Robotmaaier op Afstand

Een robotmaaier met wifi hoeft niet handmatig te worden bediend via het bedieningspaneel van de robot.

Je kunt de smartphone gebruiken voor een reeks aan functies van jouw robotmaaier, waaronder:

  • Het in- en uitschakelen van de robotmaaier
  • Het aansturen van individuele sensoren.
  • De status van de accu controleren

Stel Gemakkelijk een Maaischema op Voor Jouw Robotmaaier

Het programmeren van jouw maaier via het bedieningspaneel kan betekenen dat je eindeloos moet scrollen en knoppen moet indrukken.

Smartphone-apps bieden een intuïtieve  manier om het schema van jouw robotmaaier in te stellen en aan te passen.

Statusupdates en Onmiddellijk Waarschuwingen Ontvangen

Met de wifiverbinding kan de voortgang van je robotmaaier worden gevolgd en ontvang je overal in huis een waarschuwing bij problemen.

Integreer de Robotmaaier in Jouw Smart Home

Een wifiverbinding maakt het eenvoudig om de robotmaaier aan te sluiten op het smart home netwerk.

Mogelijk kun je een autonome maaier met wifi integreren met:

• Amazon Alexa

• Apple HomeKit

• Google Assistent

Maar Wifi heeft Beperkingen

Hier zijn enkele nadelen van een wifiverbinding, vooral in vergelijking met een robotmaaier met mobiele connectiviteit.

Met Wifi Moet Je Nog Steeds Relatief in de Buurt van de Robotmaaier Zijn

Bluetooth-technologie maakt het mogelijk om binnen een straal van 10 meter de robotmaaier draadloos te programmeren.

Het wifibereik is tien keer groter dan die van Bluetooth, maar je hebt nog steeds geen controle over je robotmaaier als deze zich op meer dan 100 meter afstand bevindt.

Wifi Kan Verstoord Worden

De frequentie die wifi gebruikt, wordt ook gebruikt door ongeveer ieder draadloos apparaat op de markt, en zelfs door magnetrons.

Dit betekent dat wifi in huis overbelast kan raken door ruis wat de mogelijkheid om de robotmaaier draadloos te bedienen,  beïnvloedt.

Onthoud Dat er Andere Draadloze Verbindingsopties Zijn Voor een Robotmaaier

Er zijn veel robotmaaiers met bediening via een smartphone die andere draadloze technologie dan wifi gebruikt.

Bluetooth, zoals hierboven vermeld, is een veelgebruikt alternatief voor wifi, maar het vereist dat je in het zicht van de maaier bent om het te gebruiken. Het is minder effectief als je een grote tuin hebt.

4G/LTE Advanced maakt gebruik van een mobiele telefoonverbinding om gegevens over te dragen tussen jouw smartphone-app en de robotmaaier. Via een mobiel netwerk kun je de robotmaaier gemakkelijk vanaf elke locatie bedienen.

Wifi Versterkers Kunnen Helpen het Wifi Bereik in Jouw Huis en Tuin te Vergroten

Als je de robotmaaier gebruikt voor het maaien van een groot gazon of uitgestrekte grond, dan kan het de moeite waard zijn om je wifi signaal uit te breiden met een wifi versterker, ook wel wifi booster of wifi repeater genoemd.

Met dit apparaat is een grotere dekking mogelijk, zodat jouw robotmaaier binnen bereik blijft voor besturing op afstand.

Tot Slot

Bediening op afstand is een handige eigenschap van veel robotmaaiers en het draagt ​​bij aan hun gemak.

Wifi is een van de beste manieren om de robotmaaier te integreren in je smart home, en geschikt voor eenvoudige bediening op afstand.

Als je op meer dan 100 meter afstand bent van je bot, dan is bediening met deze netwerktechnologie niet mogelijk.

Over de auteur