Hebben Robotmaaiers Grensdraad Nodig?

Door:

De grote meerderheid van de robotmaaiers op de markt is voor hun navigatie afhankelijk van een begrenzingskabel.

Dit perimeterdraad zendt een signaal uit dat de robotmaaier vertelt waar hij mag maaien en waar niet. De installatie van begrenzingsdraad kan kostbaar, ingewikkeld en tijdrovend zijn, maar een robotmaaier zonder draad is voor de meeste consumenten te duur en onbereikbaar.

Dit korte artikel: Legt het belang uit van grensdraad voor robotmaaiers en introduceert alternatieve technieken die worden gebruikt voor de navigatie van autonome grasmaaiers.

Voorlopig is Begrenzingsdraad de Standaard voor Robotmaaiers

Robotmaaiers presteren het beste binnen duidelijke getrokken grenzen, waarbinnen ze vrij kunnen navigeren om het gazon te maaien.

Het draad bakent het te maaien grasveld af kan bij elke formaat en vorm van gazon worden gebruikt.

Hoe Werkt Een Robotmaaier Met Begrenzingsdraad?

Robotmaaiers kunnen niet volledig autonoom navigeren. De maaiers rijden in een rechte lijn over het gras tot aan het begrenzingsdraad, waarna de bot stopt en van richting verandert.

Een gewone robotmaaier blijft maaien tot aan een grensdraad en verandert steeds van richting, net zolang totdat hij het hele gazon heeft gemaaid.

Simpel.

De Begrenzingsdraad is Verbonden met het Laadstation van de Maaier en Zendt een Continu Signaal

Het grensdraad is verbonden met het laadstation van de grasmaairobot en vormt een ononderbroken lus rond de omtrek van het gazon.

Het draad zendt een signaal uit naar de robotmaaier, zodat deze zijn grens te allen tijde kan detecteren.

Het Gebruik van Grensdraad bij Robotmaaiers is Doeltreffend

Behalve bij een breuk in begrenzingskabel, is dit systeem betrouwbaar en effectief.

Het systeem voorkomt dat de maaier per ongeluk gebieden zoals bloembedden doet maaien en om obstakels zoals vijvers heengaat.

De techniek wordt algemeen toegepast en daalt hierdoor in prijs. Dit betekent dat het overgrote deel van de robotmaaiers op de markt van dit systeem gebruik maakt.

Begrenzingsdraad Maakt de Installatie van de Robotmaaier Ingewikkelder.

Het is gemakkelijk te begrijpen waarom je zou willen weten of alle robotmaaiers begrenzingsdraad nodig hebben, aangezien begrenzingsdraad nauwkeurig geïnstalleerd moet worden.

Dit kan een groot probleem zijn: fouten tijdens de aanleg zal tot gevolg hebben dat de robot niet goed maait of zelfs niet meer werkt.

Met grotere of complexe gazons kan het installeren gemakkelijk verkeerd gaan. Je kan ook fouten maken bij het bevestigen van grensdraad met haringen, het leggen onder stenen of bij het begraven.

Bovendien stopt de robotmaaier bij een enkele breuk in de draad ergens langs de baan.

Knagende dieren, tuinieren of intensief spelen kunnen gemakkelijk een kabelbreuk veroorzaken. De breuk moet worden opgespoord en gerepareerd met een connector, of het hele draad moet opnieuw worden gelegd.

Alternatieven voor Grensdraad Bestaan, Maar zijn Niet overal Verkrijgbaar

De technologie die een robot grasmaaier zonder draad nodig heeft om autonoom te navigeren, is momenteel in ontwikkeling.

Alternatieve technieken zijn nog heel duur en de prestaties onvoldoende betrouwbaar voor de toepassing ervan in een robotmaaier.

Vooralsnog houden fabrikanten grotendeels vast aan robotmaaiers met grensdraad.

Enkele Alternatieven Voor Begrenzingsdraad

Nieuwe navigatietechnieken en -technologie voor robotmaaiers zijn relatief onvolwassen.

Sommige technologie wordt al toegepast in sectoren  zoals de precisielandbouw. Andere zijn geheel nieuw en hebben nog een lange weg te gaan voordat ze standaard kunnen worden toegepast.

Hier zijn enkele alternatieven:

Realtime Kinematische GPS Voor Centimeternauwkeurigheid

Real-time kinematic GPS (RTK GPS) is een ondersteunde vorm van GPS. Een standaard GPS kan enkele meters uit positie zijn, wat onaanvaardbaar is voor een robotmaaier. RTK GPS corrigeert de fouten in GPS, zodat een maaier tot op centimeters nauwkeurig kan maaien

RTK GPS gebruikt een basisstation dat de maaier helpt zich te oriënteren zonder gebruik van een begrenzingskabel. Het kan dan navigeren op basis van een in kaart gebrachte omtrek van het gazon.

Bakens in Plaats van Begrenzingsdraad

Sommige fabrikanten zijn bezig met de ontwikkeling van een systeem van bakens om draadloos een grenssignaal te geven.

De robotmaaier gebruikt de radiobakens voor oriëntatie en hij kan navigeren door de tuin.

Locatie bakens kunnen worden gebruikt om maaiers met GPS te helpen en te corrigeren.

Husqvarna Automower met radiobaken

Een Robotmaaier met Ingebouwde Camera

Er worden robotmaaiers ontwikkeld die visueel kunnen navigeren met behulp van een ingebouwde camera en kunstmatige intelligentie. Hiermee ‘ziet’ de maaier gras en andere structuren in de tuin.

Visuele navigatie een zich snel ontwikkelend gebied in robotica, dat ingewikkelde software vereist en kostbaar is.

Inmiddels zijn er verschillende veelbelovende prototypes.

Hou dit in de gaten!

Autonome robotmaaier met camera

Tot Slot

Het begrenzingsdraad zorgt er op een effectieve manier voor dat je een perfect gemaaid gazon krijgt, zonder dat je het zelf hoeft te doen.

Als het installeren of afstellen van het begrenzingsdraad een gedoe is, dan kan je ook een deskundige vragen om dit voor je te doen.

Totdat er goede alternatieve technologieën zijn, zullen we het met de vertrouwde draadspoel moeten doen!

Over de auteur