Hoe Sluit je het Laadstation van een Robotmaaier Aan?

Door:

Er is de laatste jaren significante vooruitgang geboekt op het gebied van consumentenrobotica, waaronder de introductie van geavanceerde robotmaaiers, die goed gras kunnen maaien bij verschillende terreinomstandigheden en zonder veel menselijke tussenkomst.

Robotmaaiers hebben een geïnstalleerd laadstation nodig om de accu te herladen, zodat ze hun taken kunnen blijven uitvoeren.

Het grensdraad dat de maaigebied afbakent voor de robotmaaier is ook op het laadstation aangesloten.

Met het volgen van een paar juiste stappen installeer je het laadstation, kan de robotmaaier snel aan de slag in de tuin en zorg je ervoor dat alles goed blijft werken.

In dit Artikel: Leggen we uit hoe het laadstation van een robotmaaier moet worden geïnstalleerd, met een uiteenzetting van de stappen die gebruikelijk voor veel modellen.

Hoe Werkt Het Laadstation Van Een Robotmaaier?

Het laadstation zendt een unieke frequentie uit dat alleen herkend wordt door de robotmaaier waarmee het is gekoppeld.

Nadat de robotmaaier in jouw gazon heeft gewerkt en moet worden opgeladen, zal deze automatisch terugkeren naar het laadstation en aankoppelen om zijn accu te herladen.

De meeste robotmaaiers gaan terug naar het laadstation op een van de onderstaande manieren.

  1. Door het volgen van het signaal in een rechte lijn naar het laadstation.
  2. Door het volgen van het grensdraad rond de tuin naar de aansluiting op het laadstation.

Nadat de accu is opgeladen, zal de maaier weer verder gaan met het maaiprogramma.

De Eerste Stap Is Kiezen waar het Laadstation te Plaatsen

Het kiezen van de positie van het laadstation is belangrijk, omdat de robotmaaier toegang moet hebben om zichzelf meerdere keren per dag op te kunnen laden.

Let bij de keuze op de volgende punten:

  • Kies een locatie met ongeveer 3 meter open gebied rond het laadstation, om voldoende ruimte te bieden voor de robotmaaier als toegangsweg.
  • In een ideale situatie kies je een vlakke plek binnen het maaigebied, zodat de robotmaaier niet beschadigt door grind of een andere ongeschikt oppervlak.
  • Je kunt het laadstation beter ergens plaatsen waar het niet in aanraking kan komen met water, zoals vijvers en sproeiers, omdat dit de elektronica kan beschadigen.
  • Als het laadstation in direct contact is met zonlicht, zal dit de plastic behuizing snel verouderen en raakt het oververhit. Overweeg daarom het laadstation te beschermen met een bedekking.
  • Houd er bij de plaatsing rekening mee dat er een elektrische aansluiting dichtbij is, zodat het laadstation hierop kan worden aangesloten met een kabel die niet te lang is. Als de elektrische uitgang buiten is, dan zal deze waterbestendig moeten zijn.
  • Het grensdraad moet voldoende ruimte hebben om het laadstation recht te verlaten, want buigingen en hoeken kunnen signaalproblemen veroorzaken

De Volgende Stap is Het Aanleggen Van Perimeterdraad

Het perimeterdraad werkt als een antenne waarmee de grenzen van het gazon worden aangegeven.  

Een juiste installatie van het draad is belangrijk voor goede prestaties van de robotmaaier, omdat het informatie geeft over welke gebieden moeten worden gemaaid en welke vermeden.

Het perimeter draad is verbonden met het laadstation en het aanleggen van de draad is daarom een belangrijk onderdeel dat tegelijk met de installatie van het laadstation plaatsvindt.

Verbind het draad met een aansluiting van het laadstation, en leg het vervolgens langs de buitenkant van je gehele gazon, waarna je het aan de andere aansluiting van het laadstation bevestigt.

De laatste stap sluit het circuit en creëert een magnetisch veld dat de robotmaaier te allen tijde binnen de grenzen houdt.

Het is belangrijk om te onthouden dat het perimeterdraad nooit zichzelf mag kruisen, want dit geeft kans op een storing in het circuit.

Afhankelijk van de persoonlijke voorkeur kan het draad worden bedekt met steen of worden begraven.  Het ingraven is arbeidsintensiever en tijdrovender, maar verkleint de kans op beschadiging en draadbreuk.

Het Laadstation Aansluiten

Na het bepalen van locatie, kan het station via een paar eenvoudige stappen op de stroombron worden aangesloten.

Bij het laadstation zit een laagspanningskabel om de verbinding tot stand te brengen tussen het station en de transformator.

De transformatorkabel verbindt je met het stopcontact.

Met het grensdraad op zijn plaats, kun je nu de plaat van het laadstation stevig op de grond bevestigen.

Tijd om de nieuwe robotmaaier op te laden!

Het Testen en Aanpassen van Jouw Laadstation Opstelling

Na het nemen van de voorgaande stappen, kan de robotmaaier aan de slag gaan.

Nu kun je zien of alles werkt zoals bedoeld, en problemen met de verbinding of werking van de robotmaaier oplossen door de installatie van het laadstation of het grensdraad te corrigeren.

Afronding

Je tuin gereedmaken voor een robotmaaier is niet moeilijk, met een beetje tijd en geduld.

Bij complexere en extreem grote tuinen, kan professionele hulp van pas komen.

Nadat alles goed is opgezet, kun je ontspannen terwijl je robotmaaier het gazon onderhoudt.

Over de auteur